Milyen szennyvíztisztítót válasszak?

Szennyvíz

A háztartási szennyvíz kezelésére több megoldás is van, például központi szennyvízcsatorna rákötés, zárt szennyvíztároló, házi szennyvíztisztító rendszer. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, kinek melyik lehet a praktikusabb.

1. Szennyvíztisztító rendszer

Ahol nincs lehetőség rákötni a csatorna hálózatra, ott a legjobb megoldás a szennyvíztisztító kisberendezés. Ennek elkészítési folyamata az emésztőgödör készítésénél kisebb munkával jár, de a végeredmény egy olyan kis helyigényű öko szennyvíztisztító rendszer, ami nem igényel havonkénti szippantást és a tisztított vízzel az altalaj öntözését valósíthatjuk meg. Két féle szennyvíztisztító rendszer érhető el:

 1. Biológiai szennyvíztisztító: SBRmad Prestige, PRO PREMIUM MBBR
 2. Oldómedencés szennyvíz rendszer: Premium

Az elnevezések kicsit megtévesztőek, mert azt sugallják, mintha a biológiai szennyvíztisztító egy bio megoldás lenne, az oldómedencés pedig nem. Pedig közel sem így van. Mind a két megoldás környezetkímélő és CE minősítéssel rendelkeznek.

Mindkét rendszer mellett vannak pro és kontra érvek, de egyben elmondható, hogy mind a két rendszer fényévekkel jobb megoldás, mint a klasszikus emésztőgödör. A következőkben összehasonlítjuk a két rendszert és a cikk segít eldönteni, hogy a két szennyvíztisztító rendszer közül mely praktikusabb választás számunkra.

2. Szennyvízcsatorna rákötés

Ahol van lehetőség rá rákötni a csatorna hálózatra, ott ezzel meg is oldódott a szennyvízkezelés. Ha új ingatlant tervezünk venni, érdemes előtte ellenőrizni az E-közmű Térkép segítségével, hogy van-e csatorna hálózat. Itt tudunk belépni az E-közmű Térkép ingyenes szolgáltatásba az Ügyfélkapu kódunkkal: https://ekozmu.e-epites.hu/alkalmazas/lakossag/menu/terkep/tajekoztatas/kozmuterkep

3. Zárt szennyvíztároló

A régi idők megoldása a zárt szennyvíztároló, vagy klasszikus nevén pöcegödör, emésztőgödör. Ez általában egy 10 m³ térfogatú zárt beton tartály, ami megtelik egy hónap alatt és ekkor szippantós autót kell hívni. Egy forduló ára kb. 50.000 Ft. Ez az egyik gond ezzel a klasszikus megoldással, hogy a rezsiköltséget jelentősen emeli. Optimista számítással is 3 év alatt a szennyvíz szippantás 36 x 50.000 Ft = 1.800.000 Ft

A másik probléma, hogy sok helyen szabálytalan módon elszivárgósra építik meg a tárolókat, így igaz, hogy az első néhány évben ritkábban kell szippantani, de utána eltömődik az elszivárgó és ugyanott vagyunk, hogy szippantatni kell, cserébe évekig szennyeztük a talajt a tisztítatlan szennyvízzel.

A zárt szennyvíztároló elkészítése közel akkora földmunkával jár, mint egy szennyvíz tisztító rendszer telepítése, de cserébe egy elavult beton szerkezetünk lesz, aminek szippantására folyamatosan költhetünk és az ezzel járó kellemetlenségeket ne is említsük…

Mi a különbség a biológiai és az oldómedencés szennyvíztisztító rendszer között?

A különbségeket pontokba szedtük a könnyebb áttekinthetőség kedvéért.

Tisztított víz felhasználása

Hasonlóság: A tisztított víz emberi fogyasztásra nem használható fel, csak gyökérzónás szivárogtatásra vagy öntözésre.

Különbség: Az oldómedencés Greenwater Premium szennyvíztisztító szikkasztásra alkalmas tisztaságú víz előállítására hivatott, míg a Pro 6 és Pro 12 szennyvíztisztító locsolásra alkalmas tisztaságú vizet állít elő. Lehet szikkasztani vagy igény esetén a tisztított vizet egy puffertartályba gyűjteni és elöntözni.

Telepítés költségei

A telepítési munka költségében minimális az eltérés, és ebben sem a biológiai, vagy oldómedencés típus a mérvadó, hanem a létesítmény mérete és kiegészítői.

Maga a biológiai szennyvíztisztító tartály összetettebb, gépezettel ellátott rendszer, így az oldómedencés tartályhoz képest van ár eltérés, de érdemes olyan rendszert választ, ami az Ön igényeit a legjobban kiszolgálja, hiszen csak így éri meg bármelyik beruházás.

Üzemeltetési költségek

GreenWater (oldómedencés) szennyvíztisztító rendszer:

 • Szippantás: kb. 1-3 évente
 • Áramellátás: Nem igényel áramot
 • Egyéb költség: Egyetlen rendszeres üzemeltetési költség a baktérium kultúra adalék (~1.000 Ft/hó)

SBR és MBBR (biológiai) szennyvíztisztító rendszer:

 • Szippantás: 1 évente
 • Áramellátás: 0,17-0,36 kWh/nap /fő

Karbantartási feladatok

Itt is vannak különbségek, de nem jelentős. A fenti 4 fős családdal számolva egy rendszeresen lakott családi ház esetén így alakulnak a karbantartási munkálatok.

Biológiai szennyvíztisztító rendszer:

 • Évente 1 alkalommal ki kell szippantatni a tartályt
 • Hosszabb távollét (nyaralás, üzleti út, szezon vége) előtt ki kell üríteni a rendszert, majd ismételt használatkor újra kell indítani

A 3 éves ciklusra számolva tehát összesen 3 szippantással kell számolni.

GreenWater szennyvízrendszer:

 • Használattól függően kb. 1-3 évente 1 alkalommal ki kell szippantatni az oldómedencét
 • Heti rendszerességgel bele kell juttatni a bio adalékot (wc-n lehúzni)

Tehát itt nincs komolyabb karbantartási munka.

Nyaralók esetén kifejezetten praktikus az GreeWater szennyvíztisztító rendszer (oldómedencés szennyvíztisztító rendszer), mert akár 6 hónapig fennmarad a baktérium kultúra. Nem kell nyaralási szezon végén sem szippantás, sem szezon elején újraindítás. Ha nyaralóba tervezi megoldani a szennyvízkezelést, olvassa el cikkünket, amit kifejezetten a nyaralók szennyvízkezelése témáról írtunk.

Szennyvíztisztító rendszer kulcsrakészen

Ne feledje, mi kulcsrakész rendszert adunk, tehát szolgáltatásunk tartalmazza a rendszer elemeit és azok szakszerű telepítését ezáltal a bekötésre 2 év szavatossági időt a tartályra 10 év jótállást vállalunk. Kérjen kalkulációt kiválasztott szennyvíztisztító rendszerére.

Biológiai szennyvíztisztító Oldómedencés szennyvíztisztító