Milyen szennyvíztisztítót válasszak?

A háztartási szennyvíz kezelésére 3 megoldás van: központi szennyvízcsatorna rákötés, zárt szennyvíztároló, házi szennyvíz tisztító rendszer. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, kinek melyik lehet a praktikusabb.

1. Szennyvízcsatorna rákötés

Ahol van lehetőség rá rákötni a csatorna hálózatra, ott ezzel meg is oldódott a szennyvízkezelés. Ha új ingatlant tervezünk venni, érdemes előtte ellenőrizni az E-közmű Térkép segítségével, hogy van-e csatorna hálózat. Itt tudunk belépni az E-közmű Térkép ingyenes szolgáltatásba az Ügyfélkapu kódunkkal: https://ekozmu.e-epites.hu/alkalmazas/lakossag/menu/terkep/tajekoztatas/kozmuterkep

Persze vannak, akik a központi szennyvízcsatornára való rácsatlakozási lehetőség ellenére sem szeretnének ezzel a lehetőséggel élni. Ennek több oka is lehet. Az egyik természetesen a környezettudatosság, a másik pedig az, hogy a csatornára való rákötésnek is komoly költségei lehetnek:

 • Csatorna közműfejlesztési hozzájárulás: ez egyszeri díj, aminek mértéke változó, de van ahol több százezer forintra rúg.
 • Csatorna bekötés költsége: az utcai csatornáig fagyhatár alatt el kell vezetni a szennyvízcsövet, ami olykor nagyon komoly földmunkákkal jár, főleg, ha az épület távol van az utcához képest. Ez megint csak több százezer forintos kiadást jelenthet.
 • Csatornahasználati díj: ez jelenleg Budapesten 380 Ft / m³, tehát egy 4 fős család havi 15 m³ fogyasztásával számolva ez havi 5700 Ft, ami 4 évre vetítve 273.600 Ft.

2. Zárt szennyvíztároló

A régi idők megoldása a zárt szennyvíztároló, vagy klasszikus nevén pöcegödör, emésztőgödör. Ez általában egy 10 m³ térfogatú zárt beton tartály, ami megtelik egy hónap alatt és ekkor szippantós autót kell hívni. Egy forduló ára átlagosan 35.000 Ft. Ez az egyik gond ezzel a klasszikus megoldással, hogy a rezsiköltséget jelentősen emeli. Optimista számítással is 4 év alatt a szennyvíz szippantás 48 x 35.000 Ft = 1.680.000 Ft

A másik probléma, hogy sok helyen szabálytalan módon elszivárgósra építik meg a tárolókat, így igaz, hogy az első néhány évben ritkábban kell szippantani, de utána eltömődik az elszivárgó és ugyanott vagyunk, hogy szippantatni kell, cserébe évekig szennyeztük a talajt a tisztítatlan szennyvízzel.

A zárt szennyvíztároló elkészítése közel akkora földmunkával jár, mint egy szennyvíztisztító rendszer telepítése, de cserébe egy elavult beton szerkezetünk lesz, aminek szippantására folyamatosan költhetünk.

3. Szennyvíz tisztító rendszer

Ahol nincs lehetőség rákötni a csatorna hálózatra, ott a legjobb megoldás a szennyvíztisztító kisberendezés. Ennek elkészítési folyamata az emésztőgödör készítéséhez hasonló földmunkákkal jár, de a végeredmény egy olyan öko szennyvíztisztító rendszer, ami nem igényel rendszeres szippantást és a tisztított vízzel az altalaj öntözését valósíthatjuk meg. Két féle szennyvíztisztító rendszer érhető el:

 1. Biológiai szennyvíztisztító – a DELFIN rendszere
 2. Oldómedencés rendszer  – a GreenWater rendszere

Az elnevezések kicsit megtévesztőek, mert azt sugallják, mintha a biológiai szennyvíztisztító egy bio megoldás lenne, az oldómedencés pedig nem. Pedig közel sem így van. Mind a két megoldás környezetkímélő.

Mindkét rendszernek vannak előnyei és hátrányai, de egyben elmondható, hogy mind a két rendszer fényévekkel jobb megoldás, mint a klasszikus emésztőgödör. A következőkben összehasonlítjuk a két rendszert és a cikk segít eldönteni, hogy a két szennyvíztisztító rendszer közül mely praktikusabb választás számunkra.

Mi a különbség a biológiai és az oldómedencés szennyvíztisztító rendszer között?

A különbségeket pontokba szedtük a könnyebb áttekinthetőség kedvéért.

Engedélyezés

Nincs különösebb különbség a biológiai és az oldómedencés rendszer engedélyezésében. A GreenWater rendszer az Európai Unió követelményeinek megfelel, ISO 9001 minősítésű, környezetkímélő és költséghatékony. A rendszer megrendelése esetén az engedélyezési folyamatot a telepítéssel együtt a GreenWater csapat végzi, Ön csak kézhez kapja a hivatalos engedélyeket és nincs vele teendője. Nézze meg tanúsítványainak »

Tisztított víz felhasználása

Ebben sincs nagy különbség. A tisztított víz emberi fogyasztásra nem használható fel, csak gyökérzónás szivárogtatásra és öntözésre. A DELFIN rendszere öntözővíz minőségű vizet állít elő a szennyvízből.

 

Telepítés költségei

A biológiai szennyvíztisztító üzemeltetéséhez áram szükséges, így itt az áramszerelés költségeivel is kell számolni. A GreenWater rendszeréhez pedig nagyobb elszivárogtató-rendszer szükséges. A létesítés költségei tehát körülbelül azonosak.

Üzemeltetési költségek

Itt már jelentős eltérés van a két rendszer között. Nézzük meg tételesen 4 évre (48 hónap) vetítve a költségeket mindkét rendszer esetén egy 4 fős család átlagos fogyasztásával számolva.

DELFIN (biológiai) szennyvíztisztító rendszer:

 • Áram: üzemeltetéséhez áram szükséges, ami kb. havi 1750 Ft. Az 4 évre vetítve 48 x 1750 Ft = 84.000 Ft
 • Szippantás: A tartály 2 m³ űrtartalmú, a szippantás pedig 3000 Ft / m³, de minimumdíj van, így ez a költség = 15.000 Ft / év, ami 4 évre vetítve 60.000 Ft

Tehát a biológiai szennyvíztisztító rendszer normál üzemeltetés esetén: 144.000 Ft / 4 év.

GreenWater (oldómedencés) szennyvíztisztító rendszer:

 • Nem fogyaszt áramot, mert a rendszer külső energiaforrás nélkül (gravitációs módon) működik = 0 Ft
 • Egyetlen rendszeres üzemeltetési költség a baktérium kultúra adalék, ami egy 4 fős kislétesítmény esetén = 500 Ft/hó, ami 4 évre vetítve 48 x 500 Ft = 24.000 Ft
 • És még egy költség van: az oldómedencét 4-5 évenként egyszer ki kell szippantatni. Az oldómedence 2 m³ űrtartalmú, a szippantás pedig 3000 Ft / m³, de minimumdíj van, így ez a költség = 15.000 Ft

Tehát a GreenWater oldómedencés szennyvíztisztító rendszer normál üzemeltetés mellett 39.000 Ft / 4 év.

 

Karbantartási feladatok

Itt is vannak különbségek, de nem jelentős. A fenti 4 fős családdal számolva egy rendszeresen lakott családi ház esetén így alakulnak a karbantartási munkálatok.

Biológiai szennyvíztisztító rendszer:

 • Évente 1 alkalommal ki kell szippantatni az oldómedencét.
 • Ennyi 😉

A 4 éves ciklusra számolva tehát összesen 4 szippantással kell számolni.

GreenWater szennyvíztisztító rendszer:

 • 4 évente 1 alkalommal ki kell szippantatni az oldómedencét.
 • Ennyi 😉

Tehát itt nincs semmilyen karbantartási munka. Oké, egyedül egy dolog van, amire oda kell figyelnünk, hogy minden hónapban a WC-ben lehúzzuk a baktérium adalékot. De ehhez nem kell kimenni a szennyvíztisztítóhoz és nem kell emelgetni semmit.

Nyaralók esetén kifejezetten praktikus az GreeWater szennyvíztisztító rendszer (oldómedencés szennyvíztisztító rendszer), mert akár 1 évig fennmarad a baktérium kultúra. Nem kell nyaralási szezon végén sem szippantás, sem szezon elején újraindítás. Ha nyaralóba tervezi megoldani a szennyvízkezelést, olvassa el cikkünket, amit kifejezetten a nyaralók szennyvízkezelése témáról írtunk.

Összefoglalás

A fenti részletes elemzés után összefoglaltuk néhány pontba az eredményeket, hogy áttekinthetőbbek legyenek:

Amiben nincs lényegi különbség:

 • Engedélyezés
 • Tisztított víz felhasználása
 • Telepítés költségei

Amiben jelentős különbség van:

 • Üzemeltetési költségek
  • DELFIN biológiai rendszer: 144.000 Ft / 4 év
  • GreenWater oldómedencés rendszer: 36.000 Ft / 4 év
 • Karbantartási feladatok
  • DELFIN biológiai rendszer: 4 feladat / 4 év
  • GreenWater oldómedencés rendszer: 1 feladat / 4 év

Reméljük hiteles és meggyőző volt a fenti összehasonlítás.

Szennyvíztisztító rendszer kulcsrakészen

Ne feledje, mi kulcsrakész rendszert adunk, tehát szolgáltatásunk tartalmazza a tervezést, engedélyezést, a rendszer elemeit és azok telepítését, beüzemelését. Készítsen egy online kalkulációt, hogy mennyiért tudjuk telepíteni az Ön ingatlanján a GreenWater szennyvíztisztító rendszert.

DELFIN biológiai szennyvíztisztító GreenWater oldómedencés szennyvíztisztító

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük