Milyen változtatásokkal jár egy szennyvíztisztító a háztartásra nézve?

Szennyvíztisztító használata

A megfelelő szennyvíztisztás elengedhetetlen a fenntartható és tiszta környezet érdekében. Azonban a mindennapi háztartási tevékenységek és szokások hatással lehetnek a szennyvíztisztító folyamatra. Sok háztartásnak mégsem kell változtatnia a szokásain ahhoz, hogy a szennyvíztisztítás megfelelően működjön! Szennyvíztisztító berendezéseink és sok bio adalék életvitelszerű használatra lett megtervezve, amihez hozzá tartozik az egyszerű és kényelmes használat. De akkor…

Miért kell odafigyelnünk a szennyvíztisztító rendszerek használatára?

Fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk azokról a tényezőkről, amik befolyásolják a szennyvíztisztítás megfelelő működését. Mint ahogy az általános csatorna használatnak is megvannak a feltételei, így ebben az esetben is van, amire oda kell figyelni. Íme néhány fontos tanács, hogyan alakítsd át a szokásaidat, hogy optimalizáld a szennyvízrendszerben zajló folyamatokat.

Mikre kell odafigyelni, hogy a szennyvíztisztítás jól működjön?

1. Minden tisztítószert le kell cserélnem drága bio tisztítókra?

 • A meglévő általános tisztítószereket nem szükséges lecserélni.
 • Az erősen klóros tisztítószereket, amelyek károsak lehetnek a szennyvízrendszer mikroorganizmusaira érdemes lecserélni környezetkímélő verzióra, de ez a család egészségét is szolgálja. Ha mégis csak a jólbevált fertőtlenítőkben bízunk, akkor nagyon oda kell figyelni, hogy kevesebb mennyiséget használjunk, mint amennyi a javaslatban szerepel, azt is higítva használjuk és ritkábban.
 • A tisztítószerek használatakor mértékletesség az aranyszabály. Túlzott mennyiségű tisztítószer vagy vegyszer károsíthatja a biológiai folyamatokat a szennyvízrendszerben, így amíg ezeket betartjuk, addig szennyvíztisztító rendszer nyugodtan működik.

2. Mi a teendő, ha antibiotikumot kell szedni az egyik családtagomnak?

 • Ha egy családtag antibiotikum kezelést kap, az befolyásolhatja a szennyvízrendszerben lévő mikroorganizmusok egyensúlyát. Ebben az esetben biológiai szennyvíztisztító berendezésed működésének támogatására bio adalékanyagot használj, hogy segítsd a mikroorganizmusok helyreállását.
 • Oldómedencés szennyvíztisztító rendszer esetén növeld meg a havi bio adalékanyag dózist (a pontos mennyiségről tájékozódjon az adalék gyártójával)

3. Tárgyak, amik nem valók a szennyvíztisztító berendezésbe

 • Ne öblíts le olyan tárgyakat a WC-ben vagy a lefolyóban, amelyek nem bomlanak le (könnyen)! Például vattakorongok, egészségügyi betétek, illetve egyéb kiegészítők, pelenkák és műanyagok. Ezek elzárhatják a csőrendszert, és problémákat okozhatnak a szennyvízelvezetésben.
 • Illetve, amit szeretnénk kihangsúlyozni, az a nedves törlőkendő. Mivel hasonló szolgálatra használható, mint a sima wc papír, így sokan úgy vélekednek, hogy nyugodtan bele dobhatják a wc-be. Viszont sajnos ez a legtöbb csatorna és csővezeték ellensége, így ha nem is a tartályban okoz problémát, de a csővezetékeket nagyon könnyen eldugíthatja.

4. Anyagok, amik nem valók a szennyvíztisztító berendezésbe

 • A vegyszeres hulladékok, például festékek, oldószerek és olajok, nem szabad, hogy a szennyvízkezelő rendszerbe kerüljenek. Ezek a vegyszerek károsítják a szennyvíztisztítás hatásfokát és károsak a környezetre.
 • Ne öblíts le konyhai zsírt vagy olajat a lefolyóban. Ezek a zsírok hozzájárulhatnak a csatornák eltömődéséhez és a szennyvízrendszer problémáihoz.
 • Hamu, homok és építkezési törmelékek. Ezeket talán magyarázni sem kell, de sajnos csökkentik a kapacitást és kárt okozhatnak a rendszerben, így nem lenne ésszerű a tartályban tárolni őket.
 • Az ételmaradékokról is ejtsünk szót. Sajnos ezek is eltömíthetik a csővezetéket és a bennük lévő olajok, zsírok letapadnak a tartály falán, és a vizet is szennyezik.

A pozitívum, hogy ezen anyagok többségét az általános csatornarendszerekbe sem szabad juttatni, így nem okoz nagy változást sem a biológiai, sem az oldómedencés szennyvíztartály használata a háztartásra nézve.

Biológiai szennyvíztisztító rendszereink és oldómedencés szennyvíztartályaink is európai szabványnak megfelelők és környezetkímélők

A szennyvízrendszerben történő folyamatok hatékony működéséhez fontos, hogy tudatosan kezeld a háztartásban használt anyagokat és gyakorlatokat. Az egyszerű változtatásokkal, mint a tisztítószerek mértékletes használata és a megfelelő adalékanyagok alkalmazása, hozzájárulhatsz a szennyvízrendszer hosszú távú hatékonyságához. A Greenwater szakértői állnak rendelkezésedre, hogy segítsenek az optimális szennyvízrendszert kiválasztani és fenntartani, hogy csatorna hiányában se okozzon gondot kényelmesen és gazdaságosan elintézni a szennyvíz kezelését.