Gondozásmentes szennyvíz tisztító nyaralókhoz

Nyaraló szennyvíztisztítás

Nyaraló övezetben gyakori probléma, hogy nincs szennyvízcsatorna rendszer, amire rá lehetne csatlakozni. Ilyen esetben két megoldás marad: az elavult és költséges fenntartású zárt szennyvíztározó, vagy a környezetbarát és gazdaságos házi szennyvíztisztító rendszer. Ebben a cikkben azt fogjuk elemezni, hogy melyik rendszer a legelőnyösebb egy nyaralóhoz.

Egy nyaralóra általában az időszakos használat jellemző. Megérkezünk, használjuk néhány napig, néhány hétig és utána sokáig használat nélkül áll. Miért van ennek jelentősége a szennyvízkezelés szempontjából? Azért, mert a használatmentes időszakokat nem minden szennyvíztisztító rendszer bírja. Három rendszert mutatunk be kifejezetten a nyaralók időszakos és hektikus használatának szemszögéből:

❌ 1. Zárt szennyvíztároló

A zárt szennyvíztározó, vagyis klasszikus nevén emésztőgödör, vagy népi nevén pöcegödör. A nevében is benne van, hogy ez a megoldás technikailag faék egyszerűségű, ugyanis egy gödör, amiben összegyűjtjük a szennyvizet és ha megtelik, ki kell szippantatni. A nyaralók esetén az egyik az a kényelmetlenség, hogy ha megtelik, ki kell hívni a szippantós teherautót, ami egyrészt visszatérő költség; másrészt újra és újra foglalkozást igényel; harmadrészt nem túl lélekemelő, amikor a pihenést egy ilyen orrfacsaró élmény szakítja meg.

❌ 2. Biológiai szennyvíztisztító

A biológiai szennyvíztisztító két hétnél hosszabb üzemszünetet csak úgy tud kezelni, ha a leállításkor leürítik, kitisztítják (ki kell szippantatni), majd pedig a következő nyaralóhasználatkor egy kitisztított rendszert indítanak újra. Az alulterhelést és a túlterhelést sem tolerálja ez a rendszer, amiről az orrfacsaró büdös árulkodik. Tehát nyaralókhoz ezt semmiképp nem ajánljuk! Családi házakhoz és olyan helyekre jó választás, ahol rendszeres a használat, nem pedig szezonális.

✅ 3. Oldómedencés szennyvízrendszer

A GreenWater oldómedencés szennyvíztisztító megoldása valóban környezetkímélő és pénztárcabarát megoldás. A működése roppant egyszerű: a rendszer első állomása az oldómedence a nyers szennyvizet összegyűjti, majd fokozatosan a szikkasztómezőre juttatja. A szennyvíz biológiai bontását egy baktériumkultúra végzi el, ami a közhiedelemmel ellentétben nem drága, csupán kb. 1.000 Ft / hó. A oldómedencés szennyvíztisztító rendszer előnye, hogy nagyon jól tűri az ingadozó használatot és az egyszerű felépítésnek köszönhetően nincsenek cserélendő alkatrészek, nincs szüksége áramra és szippantásra is kb. 1-3 évente van szükség. Kifejezetten jó választás nyaralós környezetben!

Mi a legjobb választás a nyaralókhoz?

A fentiek alapján egyértelműen az oldómedencés szennyvíztisztító rendszer a legpraktikusabb és leggazdaságosabb megoldás nyaralókhoz is.

Miért nem ajánljuk a biológiai rendszert? A biológiai szennyvíztisztító is alapvetően jó rendszer, de nyaralókhoz kifejezetten nem praktikus. Ennek fő oka, hogy nyaralóknál hosszabb ideig nincs használva az ingatlan és ilyenkor nem marad életben a tisztítást végző baktérium kultúra. A szezon végén a szennyvizet ki kell szippantani a tartályból és szezon megkezdésekor újra kell indítani a baktérium kultúrát, amely magas költséggel járhat.

Ezzel szemben az oldómedencés szennyvíztisztító rendszerben (például a GreenWater rendszere) akár fél évig fennmarad a baktérium kultúra. Nem kell szezon végén sem szippantás, sem szezon elején újraindítás.

Szeretnék a nyaralómba egy GreenWater oldómedencés szennyvíztisztító rendszert. Mi a menete?

A legtöbb szennyvíztisztító rendszert forgalmazó cégtől csupán a rendszer elemeit lehet megvásárolni és utána külön kivitelező partnert kell keresni, valamint az engedélyezési eljárás rögös útját is egyedül kell elintézni.

Éppen erre a problémára szállít megoldást a GreenWater csapata. Tőlünk kulcsrakész rendszert kap. Megtervezzük, kivitelezzük, átadjuk.

Kérjen egy kalkulációt és kollégánk néhány napon belül komplett ajánlatot küld Önnek a kapott adatok alapján személyre szabottan.

Öko szennyvíztisztító kalkuláció