Az esővízgyűjtés előnyei

 

Az esővíz gyűjtés nem mai találmány. Már nagyszüleink is ismerték ennek hasznosságát és ezért hordókban gyűjtötték a tetőn összegyűlő esővizet és abból öntözték a kertet. Sőt, sokszor abban is fürödtek.

Mi ezt szeretnénk tovább népszerűsíteni egy korszerűbb megoldással. Esővízgyűjtő tartályaink földbe telepíthetők, így teljesen beépül a környezetébe. Ezáltal sem a kert látványából, sem a kihasználható területből nem vesznek el.

Az esővízgyűjtő rendszer működése

PREMIUM esővíz rendszerünk átgondolt és professzionálisan megtervezett és kivitelezett rendszer, melyben a víz több lépcsős mechanikai szűrésen megy keresztül mire az esővíz tartály, majd a háztartás fogadja. Ismerje meg a rendszert:

1. lépés: Előszűrő

Speciális mechanikai tisztító berendezés, ami megfogja és ki is veti a rendszerből a nagyobb mechanikai szennyeződéseket. Például a leveleket, melyek miatt elszíneződhetne a víz és szervesanyag tartalma miatt szennyezhetné a vizet.

2. lépés: Alsó beáramlás

A tárolótartályba alul áramoltatja be a rendszer a vizet, így nem keveredik fel a felső vízréteg, melyből úszószelepen keresztül szivattyúzzuk ki az immáron kristálytiszta vizet.

3. lépés: 3 lépcsős tisztítás

Mielőtt a háztartás vízvezetékrendszerébe beengedjük a vizet, még egy szűrőrendszer van, ami biológiai szűrést végez. Például az aktív szén a szagokat veszi el és az ezüst szűrő pedig a baktériumokat öli és szűri meg.

4. lépés: Túlfolyó

Ha több eső esik, mint amennyit a tárolótartály be tudna fogadni, akkor a túlfolyón keresztül távozik a tervezett helyre. Ez általában szikkasztó zóna, de lehet kerti tó, szivárogtató, vagy más tetszés szerinti hely.

Kiváló márkákkal dolgozunk

és prémium minőségű alkatrészeket használunk Mivel az esővízgyűjtő rendszert több évtizedre tervezzük, ezért nem szabad spórolni az összetevők minőségén. Ebből kifolyólag megbízható gyártókkal dolgozunk, akiknek tartályai és tartozékai magas minőséget képvisenek.

Árajánlatkérés

Esővízgyűjtő rendszer és telepítése

Néhány képen bemutatjuk, hogy néz ki élőben egy ilyen rendszer és a telepítése.

Mivel saját gépparkkal és szakemberekkel dolgozunk, így a munkafolyamatok gyorsak és rugalmasak. Kisméretű gépeinknek köszönhetően csak ott hagy nyomot a munkánk, ahol feltétlenül szükséges.

Gyakran ismételt kérdések

Nem kizáró ok

Nem olyan szerencsés a hullámpala tető esővíz gyűjtés szempontjából, és nem az azbeszt tartalom miatt, hanem a pala érdessége miatt, ami hajlamos nagyon sok szennyeződést összegyűjteni. Persze nem kizáró ok a hullámpala, de ebben az esetben a tisztításra jobban oda kell figyelni és sűrűbb karbantartást igényel a rendszer.

Sűrűbb karbantartás

Hasonló a helyzet a betoncserépnél, mint a hullámpala esetén. Mivel a betoncserép felülete legtöbb esetben nagyon érdes, így rengeteg szennyeződés megül rajta (por, moha, levelek, stb.). Nem kizáró ok a betoncserép tető, viszont a szűrőrendszerre nagyobb gondot kell fordítani és sűrűbb karbantartást igényel.

Ajánlott

Igen, kifejezetten alkalmasak rá. A jó minőségű lemeztető (amiről nem málik a festék) a legjobb vízgyűjtő felület, mert ezeken a felületeken ül meg legkevésbé a kosz.

Nagy gyűjtési felület – nagyobb vízhozam

Az ideális tetőméret 100 négyzetméternél kezdődik, de ennél kisebb tetők is szóba jöhetnek. Minden esetben az a kérdés, hogy mekkora a háztartás vízigénye és a ház körüli vízfelhasználás mennyisége.

Általában igen

Ahová házat lehet építeni, oda az esővíz hasznosító rendszert is telepíteni lehet. Nagyon erős lejtésszöveg esetén több földmunkára lehet szükség és körülményesebb a telepítés, ami az árban is meg fog mutatkozni.

Ki kell számolni az ideális méretet

Mivel attól, hogy nagyobb tartályt választunk, nem fog több eső esni, így a tető méretéhez kell igazítani a tartályt és a tetőhöz mérten a legnagyobb kapacitásút választani. Ezáltal éri meg a beruházás, mivel maximálisan kihasználjuk az esővízgyűjtő rendszer lehetőségét és mégsem méreteztük feleslegesen túl az esővíztartályt.

Kiszámítása:

Magyarországi átlagos 5-750 mm éves csapadékmennyiséggel számolunk.* Vegyünk egy átlag esetet, amikor 500 mm esik egy évben. Számoljunk az egyszerűség kedvéért egy 100 négyzetméteres tetővel, mely esetén ez évi 50 köbméter vízhozamot jelent.

Hogy ebből mennyit tudunk eltárolni egyszerre, az a tartályunk méretétől függ.


*A csapadékmennyiség tájanként változó, így érdemes előtte tájékozódni.

Nem

A hatóságok az ivóvíz tanúsítást nem adják meg esővízből származó vízre.

A standard esővízgyűjtőét locsolásra, a premium esővízrendszerét háztartásban is

A háztartásban gyakorlatilag a főzésen és iváson kívül mindenre: fürdővíznek, mosógéphez, öntözéshez, kocsimosáshoz, stb.

  • Előszűrők tisztítása: Fél évente vagy akár évente bővízben ki kell öblíteni.
  • Tartály tisztítás: 1 – 1.5 évente ki kell tisztítani gőzborotvával.
  • Végszűrők: Elkoszolódás és elhasználódás esetén cserélni kell (általában 1 év).
locsolás, kert, vízgyűjtés

Esővízgyűjtő rendszer kalkuláció

A kalkuláció összeállításánál használhatja a fájlfeltöltés lehetőségét és küldhet fotókat, rajzokat a tervezett telepítés helyszínéről, a telekről, a háztetőről. A kapott információk alapján elkészítjük az előzetes árajánlatot, amit emailben küldünk el.

[Maximális fájlméret: 10MB]


Elérhetőség

Mathia Zsolt- Kereskedelmi vezető és tanácsadó
+36 20 381 4434
esoviz@greenwater.hu

Limbóczki József- Kelet-magyarországi üzletkötő
+36 20 215 4001
limboczkijozsef@greenwater.hu

> Cégnév: Haniga-Bau Kft.
> Cégjegyzékszám: 13-09-136661
> Adószám: 22641863-2-13
> Alapítva: 2010

Telephely: 2209 Péteri, Deák Ferenc utca
Székhely: 2209 Péteri, Ady Endre utca 14.


Többek között az alábbi településeken is dolgoztunk már, akár biológiai szennyvíztisztító, oldómedencés szennyvíztisztító illetve esővízgyűjtő telepítéséről legyen szó:

Budapest – Pomáz – Esztergom – Csévharaszt – Pápa – Kecskemét –  Debrecen – Szeged – Miskolc – Győr – Nyíregyháza – Kecskemét – Székesfehérvár – Szombathely – Érd – Szolnok – Tatabánya – Sopron – Kaposvár – Békéscsaba – Veszprém – Zalaegerszeg – Eger – Nagykanizsa – Balaton környéke – Nagytarcsa – Monorierdő