Az esővízgyűjtés előnyei

Az esővíz gyűjtés nem mai találmány. Nem véletlen, hogy nagyszüleink hordókban gyűjtőtték a tetőn összegyűlő vizet és abból öntözték a kertet és sokszor abban is fürödtek.

Az esővízgyűjtő rendszer működése

Esővízgyűjtő rendszerünk átgondolt, professzionálisan megtervezett és kivitelezett rendszer, melyben a víz több lépcsős mechanikai szűrésen megy keresztül. Ismerje meg a rendszert:

01

Speciális mechanikai tisztító berendezés, ami nem csupán megfogja, hanem ki is veti a rendszerből a nagyobb mechanikai szennyeződéseket, mint például a leveleket, melyek miatt elszíneződhetne a víz és szervesanyag tartalma miatt szennyezhetné a vizet.

02

Az ábra nem tartalmazza, de a tároló tartály elé be szoktunk iktatni egy ülepítő tartályt, melynek az alján leül a szennyeződés és a tetején megy tovább a tisztított víz az előszűrő rendszerbe.

03

Az előszűrő rendszerben egy vagy több szűrő ágy van. A kavicságyas előszűrő a vízben lévő nagyobb szennyeződéseket fogja meg. A zeolit szűrőágy a kőzetnek az ioncserélő, és adszorpciós tulajdonságát aknázza ki azzal, hogy a vizekben lévő nem kívánatos anyagokat megköti.

04

A tárolótartályba alul áramoltatja be a rendszer a vizet, így nem keveredik fel a felső vízréteg, melyből úszószelepen keresztül szivattyúzzuk ki az immáron kristálytiszta vizet.

05

Mielőtt a háztartás vízvezetékrendszerébe beengedjük a vizet, még egy szűrőrendszer van, ami biológiai szűrést végez. Például az aktív szén a szagokat veszi el, az ezüst szűrő pedig a baktériumokat öli és szűri meg. Itt többféle finomságú szűrőrendszerből lehet választani.

06

Ha több eső esik, mint amennyit a tárolótartály be tudna fogadni, akkor a túlfolyón keresztül távozik a tervezett helyre, ami lehet kerti tó, szivárogtató, vagy más tetszés szerinti hely.

Kiváló márkákkal dolgozunk

prémium minőségű alkatrészeket használunk

Mivel az esővízgyűjtő rendszert több évtizedre tervezzük, így nem szabad spórolni az összetevők minőségén. Ebből kifolyólag olyan professzionális márkákkal dolgozunk, mint például a lassan évszázados múltú ROTO, akinek Rocko és Roterra tartályai és tartozékai a legmagasabb minőséget képviselik.

Esővízgyűjtő rendszer árak

Esővízgyűjtő rendszer méretek és árak

Az esővízgyűjtő rendszer minden esetben az adott háztartásra és telekre van szabva műszakilag, így a lenti árak csupán tájékoztató jellegű indulóárak. A kalkuláció gombra kattintva indítson kalkulációt vagy a gyors információkérés gombra kattintva hívjon fel bennünket és válaszolunk minden technikai kérdésére.

3 m³ tartály

kis háztartáshoz

300.000 Ft-tól

Plusz tartozékok: előszűrő, ülepítő tartály, úszószelep, végszűrők.

Kalkuláció gyors információkérés

5 m³ tartály

közepes háztartáshoz

450.000 Ft-tól

Plusz tartozékok: előszűrő, ülepítő tartály, úszószelep, végszűrők.

Kalkuláció gyors információkérés

8 m³ tartály

nagy háztartáshoz

600.000 Ft-tól

Plusz tartozékok: előszűrő, ülepítő tartály, úszószelep, végszűrők.

Kalkuláció gyors információkérés
2022. december 31-ig akár

50% állami támogatás *

2022. december 31-ig akár 50% állami támogatást vehet igénybe a szennyvíztisztító rendszerünkre és az esővízgyűjtő rendszerünkre a Magyar Államkincstár által indított Otthonfelújítási támogatás keretében.

Most 2× gyorsabban megtérül a befektetése, ha most szerződik velünk! Ismerje meg rendszerünket és jelölje be a kalkulációban az 50%-os támogatást.

* A Magyar Államkincstár által indított Otthonfelújítási támogatás tájékoztatója szerint az 50%-os visszatérítés a megfelelő dokumentumok beküldése esetén és a megfelelő költségarányok esetén jár. A kategóriák között szerepel ez a tétel, ami az általunk telepített rendszereket fedi: "Szennyvíz tisztítására és elhelyezésére szolgáló egyedi szennyvízkezelő berendezés vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárgy telepítésére vagy cseréjére".

Esővízgyűjtő rendszer telepítése

Néhány képen bemutatjuk, hogy néz ki élőben egy ilyen rendszer telepítése.

Mivel saját gépparkkal és szakemberekkel dolgozunk, így a munkafolyamatok gyorsak és rugalmasak. Kis méretű munkagépeinkkel a legszűkebb helyeken is elférünk.

Kalkuláció indítása Hívjon minket

Esővízgyűjtő rendszer kalkuláció

A kalkuláció összeállításánál használhatja a fájlfeltöltés lehetőségét és küldhet fotókat, rajzokat a tervezett telepítés helyszínéről, a telekről, a háztetőről. A kapott információk alapján elkészítjük az előzetes árajánlatot, amit emailben küldünk el.

  Gyakran Ismételt Kérdések

  Ahová házat lehet építeni, oda az esővíz hasznosító rendszert is telepíteni lehet. Nagyon erős lejtésszöveg esetén több földmunkára lehet szükség és körülményesebb a telepítés, ami az árban is meg fog mutatkozni.

  Nem olyan szerencsés a hullámpala tető esővíz gyűjtés szempontjából, de nem az azbeszt tartalom miatt, hanem a pala érdessége miatt, ami hajlamos nagyon sok szennyeződést összegyűjteni. Persze nem kizáró ok a hullámpala, de ebben az esetben a tisztításra jobban oda kell figyelni és sűrűbb karbantartást igényel a rendszer.

  Hasonló a helyzet a betoncserépnél, mint a hullámpala esetén. Mivel a betoncserép felülete legtöbb esetben nagyon érdes, így rengeteg szennyeződés megül rajta (por, moha, levelek, stb.). Nem kizáró ok a betoncserép tető, viszont a szűrőrendszerre nagyobb gondot kell fordítani és sűrűbb karbantartást igényel.

  Igen, kifejezetten alkalmas. A jó minőségű lemeztető (amiről nem málik a festék) a legjobb vízgyűjtő felület, mert ezeken a felületeken ül meg legkevésbé a kosz. 

  Az ideális tetőméret 100 négyzetméter körüli, de ennél kisebb tetők is szóba jöhetnek. Minden esetben az a kérdés, hogy mekkora a háztartás vízigénye és a ház körüli vízfelhasználás mennyisége.

  Ezt nagyon egyszerűen ki lehet számolni a magyarországi átlagos 5-750 mm éves csapadékmennyiséggel számolva. Vegyük a rosszabb esetet, hogy 500 mm esik egy évben. Ez azt jelenti, hogy minden négyzetméterre 0,5 köbméter víz esik le 1 év alatt. Számoljunk az egyszerűség kedvéért egy 100 négyzetméteres tetővel, melynek esetén ez évi 50 köbméter vízhozamot jelent. Hogy ebből mennyi tudunk eltárolni egyszerre, az a tartályunk méretétől függ. 

  Egy kis méretű háztartásnál 3 fő esetén elég lehet a 3 köbméteres tartály, de ez nagyban függ az egyéni vízfelhasználási szokásoktól, így ezt minden esetben egyedileg mérleheljük közös egyeztetés után.

  A megfelelő szűrőrendszerek telepítése után gyakorlatilag ivóvizet tudnánk nyerni, ám a hatósági ivóvíz tanúsítást nem adják meg esővízből származó vízre.

  A háztartásban gyakorlatilag a főzésen és iváson kívül mindenre: fürdővíznek, mosógéphez, öntözéshez, kocsimosáshoz, stb.

  • Előszűrők tisztítása: fél évente a szűrőbetétet ki kell cserélni.
  • Tartály tisztítás: 1 – 1.5 évente ki kell tisztítani gőzborotvával. 
  • Ülepítő tartály: ennek tisztítása a tető típustól függ: 1 – 5 évente kell.
  • Végszűrők: 1 évente kell cserélni.

  elérhetőségeink

  Esővízgyűjtő rendszer tervezést és telepítést, gépi földmunkákat, kertrendezést vállalunk 10 éves tapasztalattal Budapesten és a környező településeken.

  Haniga-Bau Kft.

  Hívjon bizalommal, ha esővízgyűjtő rendszerrel kapcsolatban segíthetünk.

  +36 20 381 4434